Modern tarım

#1 (5dk, 9sn)

Doğal sistemler ve bir tarım felsefesi isimli kısa belgeselde; Modern tarımın olumsuz sonuçları hakkında önemli bilgiler veriyor.

Amarjeet Sharma, Kheti Virasat Mission’la birlikte çalışarak Pencap’ın ücra bir köşesindeki kurak ve borç içindeki küçük arazisini sağlıklı, verimli ve kârlı bir yere dönüştürür. Yıkıcı tarımsal politikanın 1960’larda bölgeyi ele geçirmesine tanıklık eden Sharma, Sikhism’in kurucusu Guru Nanak’ın öğretileriyle geliştirilmiş, daha organik bir sistem geliştirmeye karar verir.

Sarbet da Bhala veya “bütünün iyiliği için tarım” olarak bilinen bu felsefenin prensipleri hayvanlar, böcekler, bitkiler ve bizler arasındaki karmaşık ilişkiyi anlamaya odaklanır. Doğaya karşı değil de doğayla birlikte çalışarak yalnızca verimliliği arttırmakla kalmaz, sağlıklı bir çevre içinde sağlıklı gıda yetiştirir.

Kısa belgeseli izlemek için;
http://surdurulebiliryasam.tv/film/dogal-sistemler-ve-bir-tarim-felsefesi



#2 (8dk, 47sn)

Tarımın geleceği? isimli kısa belgeselde; Modern tarımın neden sürdürülemez olduğu anlatılıyor.

İnsan yapımı kimyasallar üretimi arttırırken verimi düşürüyor.
- Toprak bozuluyor. (Zamanla ölüyor ve tarım yapılamaz hale geliyor)
- Su azalıyor ve kirleniyor (zehirleniyor).
- Gıda kirleniyor.
- İnsan sağlığında sorunlara ve çevre tahribatına sebep oluyor.
- iklim değişikliği ve sıcaklığın artmasına yol açıyor.

Kimyasal ağırlıklı yöntemler tarım maliyetini arttırdı. Gıda üretimi ancak her yıl daha fazla para harcanırsa devam edebilir. Daha çok gübre, daha çok su gerekiyor. Pahalı tohumlar gerek ve şirketler her yıl fiyatlarını arttırıyor. O yüzden çiftçilerin borcu her geçen yıl artıyor. Kar odaklı şirketler gıda sistemimizi kontrol etmek istiyor. Her şeyi ticarileştirmek istiyorlar ki "kar makineleri" sonsuza dek işlesin.

Kısa belgeseli izlemek için;
http://surdurulebiliryasam.tv/film/tarimin-gelecegi



#3 (30dk, 21sn)

Örgürlük tohumları

2. Dünya savaşından sonra düşmanları öldürmek için kimyasallar üretmiş şirketler, ürettikleri bu kimyasalları kullanacak başka bir alan aradı ve ürettikleri kimyasalları tarıma uyarladılar.

Atalarımız bu kimyasalları hiç kullanmadı.

GDO sanayii, yaşam kalitesini yükseltiğini ve geliştirdiğini iddia etse de, giderek artan sayıdaki çiftçi yeni ve beklenmedik sorunlarla karşılaştıklarını bildiriyor.

Haşere ve zararlı otların kimyasal ve genetik değişiklikler ile yok edilmeye çalışılması, süper haşere ve süper zarlı otların ortaya çıkmasına sebep oluyor.

Eğer bir sene suni gübre kullanırsanız. Bir dahaki senede mutlaka kullanmak zorunda kalıyorsunuz ve başka şansınız kalmıyor.

Belgeseli izlemek için;
https://www.youtube.com/watch?v=H1beWzWvO0c